Social Media

zaterdag 4 juni 2011

Tijgerbalsem


Tijgerbalsem, dat zijn naam heeft meegekregen vanwege het feit dat dit goedje vroeger effectief tijgerbot bevatte, is door een Chinees plantkundige ontwikkeld in 1870. De inhoud van de balsem is een goed bewaard geheim recept dat teruggaat tot de tijd van de oude Chinese heersers.

Tegenwoordig bevat de balsem geen tijgerbot meer, maar zit het vol met sterk ruikende kruiden en oliƫn, zoals menthol, kamfer, eucalyptus, ... Dankzij deze ingrediƫnten ruikt de zalf heel erg minty, zo zelfs dat de hele kamer ernaar ruikt als je een potje opent. Het heeft wel wat weg van Vicks Vaporub, maar dan veel straffer.


Tijgerbalsem komt overigens voor in twee soorten, de witte en de rode. De witte is een mildere versie en kan je gebruiken tegen hoofdpijn door op je slapen te wrijven, om je neus te openen door onder je neus te wrijven en om insectenbeten te verzachten. De rode is de sterke variant en wordt vooral gebruikt om spierpijn tegen te gaan, dankzij zijn verwarmende effect. Een dun laagje licht inmasseren does the trick.

De meningen zijn echter wel verdeeld over de werking van tijgerbalsem. Zo zouden vele mensen beweren dat de zalf helemaal niet zou werken tegen spierpijnen, aangezien de spieren zich veel dieper in het lichaam bevinden en de zalf enkel oppervlakkig de huid intrekt. Of het spul dus werkt, moet je zelf uitmaken. Misschien heb je er wel baat bij, misschien ook niet.


Zelf gebruik ik het de laatste tijd vooral om mijn sinussen te openen. Niet door het goedje onder mijn neus te smeren, maar door het potje een kwartiertje open te laten staan. Of door er eens flink aan te snuiven. Gegarandeerd dat ik de komende uren weer vrij kan ademen.

De tijgerbalsem op de foto's heb ik trouwens gekocht bij Action voor zo'n anderhalve euro (€1.50) voor de vier en daar hebben ze enkel de witte mildere variant. De echte tijgerbalsem - die van Action is voor die prijs duidelijk een knock-off - kan je onder andere verkrijgen bij Kruidvat. Beide versies zijn daar te koop en de prijs hangt rond de zes euro (€6) per potje.